Medveten produktion och konsumtion

”JAG ÄR ÖVERTYGAD OM ATT GENOM EN MEDVETEN PRODUKTION OCH KONSUMTION OM SAKERNA VI OMGER OSS MED, DÄR KONSUMENTER OCH PRODUCENTER TA ANSVAR OCH GÖR SINA INKÖP MED STÖRRE OMSORG, BIDRAR VI TILL EN RÄTTVISARE OCH MER HÅLLBAR VÄRLD”

– Luisa Norrman, grundare/VD

 

Material och ursprung

Bomull

All bomull som används i våra hemtextilier är 100 % ekologisk och rättvisemärkt. I produktionsprocessen har vi tagit hänsyn till både människan och miljön, i allt från bomullsfrö till färdig produkt. Fröna är inte genmanipulerade, bomullen plockas för hand och odlingarna bevattnas med grundvatten från en stor vattenreservoar.

Ull

Den ull som används till Clafiras ylleprodukter kommer från betande får från små producenter/familjer i Paraguay och Argentina. Vi har god och direkt kontakt med dem och vi vet att hanteringen sker enligt ekologiska riktlinjer.

Chaguar

Chaguarväxten (Bromeliaceae) växer vilt i Chacoregionen i norra Argentina. Regionens ursprungsfolk, Wichís, utvinner fibrer från växtens blad som de sedan väver och gör bl.a. textilier av. Textilierna färgas sedan med naturliga växtfärger.

Produktion

Clafira samarbetar med Aratex i Paraguay, Sydamerika, för tillverkningen av bomullsprodukter. Aratex bomullsprogram sysselsätter ett produktionsnätverk av 600 paraguayanska småskaliga bomullsodlare från flera regioner. Dessa får tekniskt stöd, rättvist betalt för sina skördar och utsätts inte för farliga bekämpningsmedel.
Aratex produkter är certifierade av Control IMO och IMO Fair For Life, Switzerland (The Institute for Marketecology). Control IMO följer Global Organic Textile Standard, (GOTS). Denna standard försäkrar den ekologiska statusen på textilier samt är en garanti på att tillverkningen skett med socialt ansvar.

Lokalt hantverk

Det är en ny upplevelse i varje resa att se hur kvinnorna och män i Sydamerika skapar fantastiska fina handverk med hjälp av naturen utan att skadar den. Hantverkarna besitter kunskaper som sitter inte bara i deras händer och tankar utan både kropp och själ. Kvinnor i Paraguay och Argentina arbetar på fri hand, de diktar sina spetsar och broderier och motiven är alltid relaterad till naturen.
Clafira sätter handens verk högt därför har vi som uttalat mål att värna och stödja lokalt kvalitetshantverk som arbetar i enlighet med fair trade riktlinjer. I Paraguay samarbetar vi med Estación A, Nucleo Cultural, (estacion@internetpersonal.com.py )en paraplyorganisation som stödjer olika grupper av hantverkare från flera regioner i landet som följer dessa principer.
Allt handarbete i våra produkter såsom broderier och spets på sänglinnen, våra vackra och sällsynta handknypplade kuddar eller de handstickade och vävda kuddarna och plädarna är gjorda enligt gamla hantverkstraditionen av kvinnor som är organiserade och får direkt stöd av Estación A.
Våra produkter gjorda i chaguar, tillverkar vi i samarbete med Wichíbefolkningen i Norra Argentina. Produkterna vävs för hand och är ofta i djurmönster. Kombinationen av mönster och färger är olika i varje produkt och i och med det blir de unika.
Chaguarhantverket utgör en viktig del av Wichíbefolkningens ekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *